marți, 8 decembrie 2009


CRACIUNUL

Credinţă şi legende populare privitoare la originea termenului

În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, însă nici aceştia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Nemaiputând merge, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile naşterii. Crăciunoaia, auzind-o, şi ştiind ce înseamnă o naştere de copil, i s-a făcut milă de dânsa şi s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moaşă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat şi i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, şi l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa, şi când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte; de la această minune se crede că moaşele au mâini binecuvântate. În altă variantă a poveştii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei şi acestea cresc la loc.

SARBATORILE DE IARNA LA ITALIENI...
In Italia exista o vorba care spune “ Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” ( Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei).
Traditia bradului e mai noua si mai puternica in nord si pare ca ar fii ajuns in Italia abia prin sec XVII insa ramine tipica regiunilor la nord de riul Reno ( care trece chiar pe linga casa mea .. deci sunt la granita bradului de Craciun). Mos Craciun ( Babbo Natale) aduce daruri copiilor in seara de Ajun. Catolicii pentru multa vreme au considerat bradul de Craciun ca un simbol protestant. Iar perioada maxima de raspindire in tot teritoriul italian a fost abia dupa 1900. Inca in sud sunt mult mai legati de iesle ... acolo chiar dc acum impodobesc si bradul, ieslea in miniatura nu lipseste.. Ea e amenajata in ajunul craciunului, in general de copii, dupa imaginatia lor, iar pruncul Isus este asezat in patut numai in noaptea 24-25 decembrie cind s-a nascut. Atunci, cel mai tinar membru in familie aseaza bebelusul la locul lui in iesle ...
Ieslea poate fii o miniatura sau poate fii chiar "vie" reprezentata de oameni adevarati in noaptea de Craciun la biserica.

luni, 16 noiembrie 2009

CE ESTE VIATA...........


Viata inseamna a transforma constanat in lumina si flacara tot ceea ce suntem sitot ce intalnim.

Viata nu este o stiinta exacta, este o stiinta.

Viata este o intrbare fara raspuns, dar haideti sa credem in demnitatea si insemnatatea intrebarii.

Viata nu este o enigma ce trebuie dezlegata, ci o realitate ce trebuie traita.

Viata este o indelungata lectie de umilinta.

Viata este un mister , nu o problema care trebuie rezolvata.

Viata nu este ce ai trait, ci ce iti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti penrtu a o povesti.

Viata este munca si numai munca ii da omului dreptul la viata.

Viata este o lunga noapte, al carei vis se trnsforma adesea in vedenie.

Viata este un trandafir la care fiecare petala este o iluzie, iar fiiecare spin o realitate.

Viata este farsa pe care fiecare trebuie sa o interpreteze.

marți, 3 noiembrie 2009

PRIETENIA



Prietenia poate fi inteleasa ca o profunda apropiere sufleteasca .Oricine doreste sa aiba un prieten bun, caruia sa i sa poata destainuii. Dar cati dintre noi il poate asculta cu tot sufletul si poate chiar ajuta pe acel “timid”.
A fi prieten nu inseamna numai distractie si bani.Asta in nici un caz nu este o prietenie.Azi tinerii sunt influentati de un curent de conceptii din filme (cel mai des americane) sau reviste prin care prietenia este inteleasa ca un amestec de indrazneala si nebunie.Este dificil in viata sa fi singur, sa nu ai un prieten caruia sa-i vorbesti, sa nu ai cu cine sa-ti imparti bucuriile, sa nu ai un umar pe care sa plangi(la nevoie).Este un dezastru sa n-ai cu cine sa razi, sa gandesti, sa meditezi.Se spune ca generatia noastra este o generatie fara limite, asta inseamna ca nu ii lipseste nimic si totusi ii lipseste ceva, esentialul: prietenia.

marți, 6 octombrie 2009

un nou inceput...

Un nou inceput...o noua viata...multi prieteni noi...cei mai buni colegi...

Cei mai buni prieteni, dar si colegi ai mei sunt:

  1. Matei Corina
  2. Brasovanu Vasile
  3. Tincu Ioana
  4. Moraru Cristina
  5. Cardei Rocsana