marți, 8 decembrie 2009


CRACIUNUL

Credinţă şi legende populare privitoare la originea termenului

În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, însă nici aceştia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Nemaiputând merge, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile naşterii. Crăciunoaia, auzind-o, şi ştiind ce înseamnă o naştere de copil, i s-a făcut milă de dânsa şi s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moaşă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat şi i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, şi l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa, şi când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte; de la această minune se crede că moaşele au mâini binecuvântate. În altă variantă a poveştii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei şi acestea cresc la loc.

SARBATORILE DE IARNA LA ITALIENI...
In Italia exista o vorba care spune “ Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” ( Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei).
Traditia bradului e mai noua si mai puternica in nord si pare ca ar fii ajuns in Italia abia prin sec XVII insa ramine tipica regiunilor la nord de riul Reno ( care trece chiar pe linga casa mea .. deci sunt la granita bradului de Craciun). Mos Craciun ( Babbo Natale) aduce daruri copiilor in seara de Ajun. Catolicii pentru multa vreme au considerat bradul de Craciun ca un simbol protestant. Iar perioada maxima de raspindire in tot teritoriul italian a fost abia dupa 1900. Inca in sud sunt mult mai legati de iesle ... acolo chiar dc acum impodobesc si bradul, ieslea in miniatura nu lipseste.. Ea e amenajata in ajunul craciunului, in general de copii, dupa imaginatia lor, iar pruncul Isus este asezat in patut numai in noaptea 24-25 decembrie cind s-a nascut. Atunci, cel mai tinar membru in familie aseaza bebelusul la locul lui in iesle ...
Ieslea poate fii o miniatura sau poate fii chiar "vie" reprezentata de oameni adevarati in noaptea de Craciun la biserica.