marți, 13 aprilie 2010
SATUL MEU NATAL...
Răducăneni este o localitate în judeţul Iaşi, Moldova, România. Localitatea este atestată documentar din anul 1806 şi are cca. 8000 de locuitori, împărţiţi în 3 sate: Roşu, Bazga, Bohotin. Comuna Răducăneni candidează pentru obţinerea statutului de oraş.
Amplasare geografică
Comuna este situată în partea de SE a judeţului Iaşi, la 44 km de Iaşi. Răducăneni se învecinează la nord cu comuna Costuleni, la vest cu comuna Ciorteşti, la sud cu comunele Moşna şi Gorban, iar la est cu comuna Grozeşti.
Resurse naturale
Resursele naturale sunt reprezentate de cariera Marmora, cu calcar grezos, şi cariera Bâzga cu gresie calcaroasă şi calcar oolitic, neexploatată în prezent.[2] Fondul forestier al comunei Răducăneni este format din:
* masiv forestier - 50ha la sud de Răducăneni
* 2 masive forestiere la est şi la vest de satul Roşu - 586ha
* masiv forestier - 230ha la sud de satul Isaiia
* pe platourile dealului Chiriloaia - 184ha
Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Răducăneni
Biserica "Sf. Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni a fost construită în stil romanic combinat cu nuanţe gotice. Dimensiunile bisericii sunt impresionante: lungime - 32 m, lăţime - 17 m, înălţime - 24 m şi înălţimea turnului - 49 m [8].
Acoperişul bisericii este din tablă zincată, iar cel al turnului clopotniţă din tablă de aramă. În partea de sus a turnului se află un ceas cu patru cadrane (în cele patru puncte cardinale), care a fost adus de la München (Germania). De asemenea, şi cele 3 clopote din turn au fost aduse în 1929 din Bavaria şi au următoarele greutăţi: 1350 kg, 620 kg şi 350 kg.
În interior, biserica are un altar din marmură albă şi este pictată în stil renascentist cu nuanţe bizantine
Clubul copiilor si adolescentilor
"Clubul copiilor", infiintat in anul 1974 la 1 octombrie sub denumirea de "Casa copiilor si soimilor patriei" este o unitate cu importanta speciala la nivel local, deoarece aici copiii si-au cunoscut si dezvoltat talentele in ale cantului si dansului, si-au format priceperile si deprinderile in ale constructiei, ale picturii, ale cresterii animalelor mici, ale cusutului... meserii necesare vietii de mai tarziu. Astfel, "Clubul" este locul unde se intalnesc copiii dornici sa-si imbogateasca cunostintele acumulate la scoala, sa puna in practica ideile, visele copilariei.
La inceput, activitatea s-a desfasurat intr-un local cu trei camere, fara curte, cu niste conditii materiale foarte modeste, iar din 1980 activitatea s-a desfasurat intr-un local cu cinci camere mari, curte amenajata cu atelier mecanic si spatii verzi, avand conditii bune pentru desfasurarea tuturor activitatilor. În 1980 s-au mai alaturat inca trei camere intr-un local nou. Astfel, activitatea s-a desfasurat cu 15 norme si cu un numar de 1250 copii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)